MyITSolver logo

Fejlesztési folyamat

Projektek előkészítése és a tervezési folyamat leírása



A teljes folyamat a tervezési fázissal indul. A tervezési fázis célja, hogy a projekt szkópja szerint elkészítsük a részletes specifikációt és az ahhoz kapcsolódó design terveket. A tervezés során felszínre kell hozni az összes olyan körülményt, amely meggátolhatja a szolgáltatás teljességét, appok esetében esetlegesen ellentmond a Google Play és AppStore előírásinak. Fontos, hogy minden funkció, minden folyamat a helyére kerüljön és az eredetileg megálmodott célt, koncepciót szolgálja. Fontos megjegyezni, hogy a tervezési fázis során számítunk az intenzívebb visszajelzésekre, gyakori kommunikációra. A tervezési fázis látványos és izgalmas része a látványtervek és a látványtervek alapján elkészített “prototípus”. A prototípus imitálja a funkciók működését, végig mehetünk azokon a folyamatokon, amelyekkel a kész alkalmazásban a felhasználók fognak találkozni. Tartsuk szem előtt, hogy a prototípus képek linkeléséből, kombinálásából áll össze, programkódokat nem tartalmaz, így nagyon jól szemlélteti a működést, de valós funkciókat nem tartalmaz. Például egy chatnél láthatjuk, hogy a felhasználó, hogyan jut a chat felületre, mit kell megnyomnia az üzenet küldéshez, hogy néz ki, amikor üzenete érkezik, de valós üzenetet nem fog tudni küldeni. A tervezési fázis eredményeképp előáll a részletes specifikáció és az azt támogató részletes látványterv és prototípus. A fejlesztést ezen dokumentumok alapján lehet elkezdeni. A tervezés végén a funkciók funtossági és logikai sorrendje alapján egyeztetésre kerül az ütemezés. 


Fejlesztés kezdete 


A tervezési fázis lezárását követően az első fejlesztési fázisba beválogatott funkciók kerülnek fejlesztésre a meghatározott platformokra. A fejlesztési fázisok közben Megrendelői oldalról kisebb jelenlét szükséges, mint a tervezési folyamat során, de érdemes beidőzíteni a szükséges tartalmak, regisztrációk elkészítését, mivel ezek átfutása több időt is igénybe vehet. Amennyiben a szolgáltatásunkhoz iOS alkalmazáis is készül, érdems az Apple fejlesztői fiók elkészítését az első fejlesztési fázis lezárása előtt elkészíteni, ami elősegíti a tesztverziók kiküldését. Az első sprint lezárása Minden fejlesztési fázis zárásaként kiküldésre kerülnek a tesztkörnyezetet használó alkalmazások és webes felületek. A webes felületek egy böngészőben megnyitható tesztlinken keresztül érhetőek el, az appok letöltését az alábbi segédlet szerint lehet elvégezni. A letöltéshez szükséges meghívó kiküldéséhez a tesztelők email címének megadása szükséges a részünkre.


Visszajelzések 


Minden sprint a Megrendelői tesztekkel és visszajelzésekkel ér véget. Az együttműködés gördülékeny lebonyolításához elengedhetetlen a megfelelő minőségű Megrendelői tesztelés és validálás, ezért ebben a bekezdésben összefoglalom, hogy mire érdemes figyelni, milyen formában a leghasznosabbak a visszajelzések. Mit érdemes tesztelni? Fontos, hogy csak azokat a funkciókat nézzük, amelyek az adott sprinthez (esetleg előző sprintekhez tartoznak). Azok a funkciók, amelyek a későbbi fejlesztéshez kapcsolódnak, még biztosan nem vagy nem a végleges formájukban kerültek bele az adott verzióba. Ennek megfelelően ne töltsünk időt az ilyen funkciók tesztelésével. Milyen formában érdemes visszajelzést adni? A teszt eredményét érdemes strukturált formában, hibánként külön szedve feltüntetni. Erre jó megoldás lehet, hogy Asanában egy-egy verziónak külön kártyát hozunk létre (Pl: 1. verzió visszajelzések kártyát), amin minden egyes hiba egy külön subtask-ba kerül. A kártyán lehetőleg tüntessük fel, hogy milyen platformon, eszközön, milyen felhasználóval történt a tesztelés (Pl: Android 8.0, Samsung Galaxy s8, testuser@gmail.com). Fontos, hogy minden hibához válaszoljunk a következő kérdésekre (eltekintve a kisebb grafikai hibáktól): Mit csináltam? (Pl: bejelentkezés után az új esemény létrehozása menüpontot választottam, ahol kitöltöttem az esemény nevét, megadtam a címét, leírását és megnyomtam az esemény létrehozása gombot) Mit vártam? (Pl: a létrehozás gomb megnyomásával az alkalmazás kiírja, hogy sikeres létrehozás és az esemény listát megnyitja) Mit tapasztaltam? (Pl: az esemény létrehozása sikertelen volt, az alkalmazás a létrehozás gomb megnyomására nem csinált semmit) Ezen felül hasznos lehet, ha a leíráshoz csatolunk screenshotokat. A fentebbiekre a hibák reprodukálása és javítása miatt van szükség. A pontos visszajelzések nagyban javítják az elkészült szoftver minőségét és hozzájárulnak az esetleges félrértések elkerüléséhez. Amennyiben a visszajelzések jól struktúráltak, könnyebben tisztázhatóak az esetleges kérdéses pontok (ezeket a megfelelő kártya, megfelelő sbtuskján szoktuk megvitatni)A jelzett hibák a következő verzióban javítva lesznek. Az élesítés előtti utolsó sprint Tesztelés szempontjából az utolsó sprint végi a legizgalmasabb. Ekkorra a szoftver már kerek egész funkciókból áll, nem szabad. Az utolsó visszajelzés javítása után a szoftver élesítése megkezdődik. Az utolsó teszt folyamatában ugyanúgy néz ki, mint az előző sprinteké. 


Az élesítés 


Az élesítés során kerülnek a végleges webes elérési címekre a különböző felületek a szolgáltatáshoz. Például a landing oldal, a felhasználók számára készített webapp, admin felületek. Ezek beállításához a Megrendelő birtokában lévő domain szükséges. Az automatikus levelek kiküldésére beállításra kerülnek az éles email címek. Amennyiben iOS és/vagy Android alkalmazás is készült, szükséges őket reviewra adni, aminek keretében a Google és Apple ellenőrzi azokat. Amennyiben az alkamazások mindenben megfeleltek, megjelennek a megfelelő áruházakban.